Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Så vildt bliver 5G

Er 4G ikke hurtigt nok? Ikke hvis fremtiden ser ud, som Huawei forestiller sig den.

Skrevet af / 14/10/2015 - 20:05
Så vildt bliver 5G

Med et trådløst LTE-netværk, også kaldet 4G i folkemunde, hvilket er den teknologi til overførsel af mobildata, de fleste smartphones understøtter i dag, kan man opnå hastigheder til up- og download på op til henholdsvis 75 og 300 mbps.

Det svarer til, at man kan hente en fil på knap 2 GB ned til sin smartphone på ét minut. I teorien i hvert fald, hvis ingen andre bruger netværket, og udstyret i begge ender spiller optimalt sammen.

I virkelighedens verden surfer de fleste af os med hastigheder i omegnen af 50-70 mbps med vores 4G-mobiler, hvilket stadig er nok til at downloade filer i størrelsesordenen 300-350 MB på et minut.

Det er under alle omstændigheder vanvittigt hurtigt i forhold til tidligere teknologier som 3G, Edge og GPRS, og spørgsmålet er, om behovet nogensinde vil blive større? Man kan jo snildt streame både musik og film i høj kvalitet via 4G-netværket, så hvorfor overhovedet videreudvikle mobilteknologien?

Huawei laver ikke bare mobiltelefoner. Den kinesiske teknologivirksomhed er blandt verdens største leverandører af netværksteknologi til mobiloperatører, herunder danske TDC. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Huawei laver ikke bare mobiltelefoner. Den kinesiske teknologivirksomhed er blandt verdens største leverandører af netværksteknologi til mobiloperatører, herunder danske TDC. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede

Den kinesiske virksomhed Huawei, som vi kender fra smartphones som Honor 7 og P8, er leverandør af netværksteknologi til en lang række mobiloperatører verden over – herunder bl.a. danske TDC – og ikke overraskende er kineserne særdeles interesserede i at videreudvikle dagens mobilnetværk frem mod endnu højere hastigheder og større kapacitet. Ifølge Huawei er 5G et naturligt og nødvendigt skridt, og virksomheden er allerede godt i gang med arbejdet på at gøre den nye teknologi til virkelighed.

Derfor har vi brug for 5G
En ny og lynhurtig mobilteknologi er nemlig hele forudsætningen for, at en række fremtidsteknologier, som allerede er i støbeskeen, overhovedet kan komme til at fungere, mener Huawei. Det gælder for eksempel selvkørende biler.

En stor del af intelligensen i fremtidens selvkørende biler vil befinde sig i skyen, for selvom bilerne også vil kunne agere på egen hånd i mange situationer, så vil der være behov for et overblik over den samlede trafiksituation, og de utallige autonome køretøjer vil konstant blive fordret med nye informationer om trafikale forhold i nærheden.

Og hvad så, hvis der pludselig skal reageres hurtigt? Ved høj hastighed kan et enkelt sekund eller sågar mindre gøre en kæmpe forskel, hvis der skal bremses, og her er det vigtigt, at den såkaldte latency – altså forsinkelsen mellem aktion og reaktion – er så kort som overhovedet muligt.

Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede

Den nuværende LTE-teknologi har som følge af netværkets hastighed en latency på cirka 50 ms, hvilket i en bil, der kører 100 km/t, betyder, at den bevæger sig en halvanden meter på den tid, netværket er om at konstatere en farlig situation og kommunikere denne information videre til køretøjet.

Med 5G-teknologi vil denne forsinkelse blive reduceret til 1 ms, hvilket svarer til, at bilen blot bevæger sig 3 cm på den tid, der går, fra en fare bliver observeret og til informationen er tilgængelig for bilens styresystem. En kæmpe forskel, der potentielt kan redde liv.

Hastighed og kapacitet
Ja ja, LTE-hastigheder er fint til streaming af både musik og video, men hvad med det højtopløste indhold? Og hvad med den virtual og augmented reality-teknologi, der langsomt men sikkert er på vej ud til forbrugerne? Om få år vil 4K-opløsning på mobilenheder og til personlige VR-enheder være en selvfølge, og first mover-brugerne vil forvente 8K-teknologi eller bedre, og så forslår LTE-hastighederne som en skrædder i Helvede.

8K-streaming? Ikke noget problem med 5G. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
8K-streaming? Ikke noget problem med 5G. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede

Huawei forventer, at 5G-netværkene vil give forbrugerne hastigheder på op til 10 gbps, hvilket svarer til, at man ville kunne downloade en fil på 73 GB på ét minut. Mere end rigelig datakapacitet til 8K-streaming af et komplet virtual reality-univers.

Dét er 5G i en nøddeskal - hastigheden bliver 10 gbps, forsinkelsen i netværket max 1ms, og i omegnen af 100 milliarder enheder vil være forbundet på én gang. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Dét er 5G i en nøddeskal – hastigheden bliver 10 gbps, forsinkelsen i netværket max 1ms, og i omegnen af 100 milliarder enheder vil være forbundet på én gang. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede

Også kapaciteten må forøges kraftigt, når al trafik skal overvåges i realtid samtidig med, at tusinder, titusinder eller sågar millioner af brugere forbruger sindssygt høje hastigheder og store datamængder på én gang, og derfor må netværket være i stand til at håndtere væsentligt flere samtidige forbindelser end i dag. I følge Huawei vil fremtidens 5G-netværk således kunne klare 100 milliarder forbindelser globalt – eller mere end én million forbindelser per kvadratkilometer.

Lige om hjørnet
Huawei arbejder intenst sammen med andre netværksleverandører på at udarbejde de endelige standarder for 5G-teknologien, og kineserne vil investere 600 millioner USD – cirka 3,6 mia. danske kroner – alene i 5G-udviklingen frem til 2018. hvor standarden forventes at være på plads.

De første netværk vil gå online i 2020, hvor vi også kan se frem til at prøve de første 5G-understøttende mobilenheder.

Denne artikel er blevet til efter et besøg på Huaweis R&D Center i Shanghai, Kina. Huawei betalte for Lyd & Billedes flyrejse og hotelophold i forbindelse med besøget.

Lyd & Billede var sammen med en række andre danske medier inviteret til Kina af Huawei. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Lyd & Billede var sammen med en række andre danske medier inviteret til Kina af Huawei. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

Samsung klar med nye prisbillige mobiler

Professionel lagring til mobilvideo

Polestar-mobil er på vej

Apple tillader alligevel webapps

Budgetmobil fra Nothing

Nye funktioner til Pixel-enheder

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 præsenteret i Barcelona

0
Scroll to Top